Kassaskåp – Skydda dina värdesaker med ett kassaskåp

Ett kassaskåp är en låst låda som skyddar innehållet mot brand och stöld. Skåp tillverkas i många olika storlekar och former för olika ändamål, t.ex. förvaring av pengar eller värdesaker hemma, skydd av viktiga dokument på arbetsplatsen och transport av kontanter på resan.

Vissa kassaskåp har ett elektroniskt lås som kan programmeras med en personlig kod som bara du känner till, vilket gör dem svårare för inbrottstjuvar att bryta sig in i.

Kassaskåp kan bultas fast för att förhindra att det lyfts av när det är fullt av värdesaker.

Var kan man köpa kassaskåp?

Kassaskåp kan köpas på internet, i kataloger och i vissa järnaffärer. Butikskassa.com har ett utbud för mindre skåp.

Vilket kassaskåp är bäst?

Vilket kassaskåp som är bäst beror på vad man vill förvara i det. Vissa vill ha brandsäkra kassaskåp som också är motståndskraftiga mot vattenskador. Vissa vill ha små kassaskåp för viktiga dokument som pass eller mediciner. Andra föredrar stora kassaskåp som rymmer fler föremål som böcker, leksaker, smycken (och kanske till och med vin).

Olika typer av kassaskåp

Storleken och vikten på ett kassaskåp beror på vilken typ av material som används för att tillverka det:

  • Metallskåp är vanligtvis större, tyngre och dyrare än trä- eller plastskåp. De kan också innehålla extra metall i dörrkarmen för att förhindra att inbrottstjuvar skär igenom den.
  • Kassaskåp av trä, vinyl och tyg kan vara lättare än metallskåp, men de är inte lika robusta. Trä kan brinna vid en brand och är därför vanligtvis fodrade med brandhämmande material som asbest eller kolfiber
  • Skåp av plast skyddar värdesaker mot stöld och väderskador men är inte särskilt starka om det skulle inträffa en olycka i ditt hem, t.ex. en gasexplosion. Det är också osannolikt att de överlever i ett jordbävningsområde som Kalifornien, även om de inte är särskilt starka de kan vara användbara på kort sikt om du inte har råd med ett kassaskåp av metall eller sten
  • Små kassaskåp, t.ex. för dokument, är lätta att transportera. Ett litet kassaskåp kan också få plats i ett sådant
  • Stora kassaskåp är tunga och dyra men är utformade för mer än bara förvaring. De används ibland av företag som behöver förvara föremål av olika värde tillsammans eller som kräver särskilda säkerhetsåtgärder. Vissa stora hem har till och med sitt eget privata bankvalv. Om du planerar att förvara många värdefulla föremål tillsammans på ett och samma ställe är det värt att överväga detta alternativ för att få sinnesfrid

Vad tillverkas kassaskåp av?

Skåp är tillverkade av metall eller trä med stålförstärkning. Stålet håller kassaskåpsdörren stängd så att ingen kan öppna den utan nyckel eller kombinationskod. Stommen håller ihop kassaskåpet och skyddar det mot inbrott.

Hur säkert är ett kassaskåp?

Ett kassaskåp av stål av god kvalitet bör kunna hålla de flesta tjuvar borta i flera minuter. Om någon kan ta sig in på flera sekunder har de förmodligen rätt utrustning, t.ex. elverktyg.

Är ett kassaskåp brandsäkert?

Kassaskåp är vanligtvis tillverkade av metall, som inte är särskilt lättantändligt. Men vissa kassaskåp är också fodrade med brandsäkert material som hindrar dem från att brinna upp när de utsätts för höga temperaturer.