Försäkringar för dig som ligger ute på industrijobb

Om du har ett yrke inom en industri som kräver att du reser mycket behöver du arrangera ditt liv för att passa runt jobbet. Många industrier tar in tillfällig arbetskraft som ser till att projektet kan fortskrida eller som fyller tillfälliga arbetsroller som behövs. Det kan till exempel vara bergsprängare som måste arbeta tillfälligt i en gruva eller vid ett vägbygge, betongarbetare som ska hjälpa till att bygga en anläggning eller en kontrollant som reser till olika kunder.

När du ligger ute på jobb kan du spendera lång tid hemifrån och det kan vara svårt att veta hur det övriga livet ska arrangeras för att passa den unika jobbsituationen. Försäkringar är en sak som är viktigt att hålla koll på. Både vad som gäller för dig när du bor på din arbetsplats och om en hemförsäkring gäller även om du har med dig dina saker utanför hemmet.

Hemförsäkringar och vad som gäller

Alla rekommenderas att ha en hemförsäkring oavsett boendesituation, men vad gäller egentligen för dig som befinner dig på din arbetsplats flera veckor eller månader om året? Om du äger din bostad ska du alltid ha en hemförsäkring, oavsett om du inte alltid befinner dig i hemmet.

Hemförsäkringen täcker nämligen bostadens fasta egendom som till exempel väggar, tak, fönster och avlopp. Eftersom olyckan kan vara framme när du inte är hemma är det viktigt att du har en hemförsäkring som kan täcka kostnaderna för reparationer. Samma sak gäller om ditt hem råkar ut för skadegörelse eller det blir inbrott. Alla dina saker som förvaras i hemmet är också skyddade av försäkringen. Blir de vatten- eller brandskadade eller stulna så ersätts de därmed av försäkringsbolaget, oavsett om du befinner dig i bostaden eller inte.

Om du ligger ute på jobb och har med dig din dator, mobil eller någonting annat så är dina saker i regel skyddade av hemförsäkringen i form av ett bortaskydd. Det har ett maxbelopp och gäller endast om egendomen inte förvaras en längre tid utanför hemmet, utan det ska vara tillfälligt. Hur lång tid som gäller beror på vilken hemförsäkring du väljer.

De flesta hemförsäkringar innehåller samma delar, men villkoren kan skilja sig åt från varandra och det kan även premien. Läs gärna en lista på hemförsäkringar för att hitta en som kan passa dig. Var noggrann med att kontrollera ifall hemförsäkringen gäller för ditt yrke. En del hemförsäkringar erbjuder inte bortaskydd om du befinner dig på en plats där det finns större risk för att dina saker skadas, som till exempel en byggarbetsplats.

Arbetsgivarens försäkringar

När du befinner dig på arbetsplatsen skyddas du av arbetsgivarens försäkringar. Det brukar vara så kallade avtalsförsäkringar som kan ge ekonomisk ersättning i olika livssituationer och förhandlas fram genom kollektivavtal.

Om det sker en olycka på arbetstid gäller socialförsäkringsbalken och den lagstadgade sjukförsäkringen. Vad som gäller när du ligger ute på jobb beror på ifall det räknas som olycksfall på arbetet eller fritiden. Arbetsgivaren bör informera dig om vad som gäller. Många har en enskild försäkring som täcker sina anställda när de bor på arbetsplatsen.