Har du många utlägg när du ligger ute? Välj ett smart kreditkort

Den här listan rankar bankkort (kreditkort som utfärdas av bankerna själva), men utesluter andra typer som t.ex. detaljhandels-, bensin- osv.

Här presenterar vi de topp 3 kreditkort som vi rekommenderar detta år.

Bästa kreditkort 2022

1. Re:member Flex

2. Bank Norwegian

3. Resurs Bank

Fördelar med kreditkorten

Re:member Flex

Re:member Flex – 6 månader 0 % ränta i början av året, inga utlandstransaktioneravgifter. Dock ingen cashback och inte tillgänglig för svenskar

Bank Norwegian

Bank Norwegian – Den högsta mängden cashback (1 % på alla köp), gratis uttag från alla bankomater i världen, men har också en relativt hög ränta (18 %) och saknar 0 % avgifter för utländska transaktioner

Resurs Bank

Resurs Bank – 0 % avgifter för utländska transaktioner, endast tillgängligt för svenskar (för tillfället). Ingen årsavgift eller valutaavgifter. Finns endast som ett onlinekort, vilket innebär att du inte kan ta ut pengar från bankomater eller använda det fysiskt. Måste också själv beställa kortet på nätet och sedan hämta det på ett postkontor inom tre veckor efter beställningen.

Om du missar din betalning kommer Resurs bank att debitera dig 180kr men varje extra månad som missas är gratis. Högsta tillåtna tid för att betala tillbaka skulden: 24 månader efter den senaste missade betalningen.

För dig som vill spana in fler kreditkort så rekommenderar vi Bufferts val av kreditkort.

Vad är ett kreditkort?

Med ett kreditkort kan du få kontanter, varor eller tjänster genom att lova att betala senare. Banker och andra finansinstitut erbjuder kreditkort som en annan inkomstkälla, vanligtvis till priset av höga räntor.

Både Mastercard och Visa erbjuder kreditkort.

Behöver jag ett kreditkort?

Om du handlar på nätet, gör stora inköp eller om ditt kassaflöde är begränsat kan det vara det bästa beslutet du någonsin tagit att skaffa dig ett kreditkort. Att ha ett kreditkort är bekvämt och enkelt att använda och kan hjälpa dig att bygga upp din trovärdighet hos långivarna om du någon gång skulle behöva ett nödlån.

Kom bara ihåg: spendera aldrig mer än vad du har råd med!

Kreditkort för företag

Är du intresserad av att skaffa ett kreditkort för ditt företag men inte säker på var du ska börja? Om du redan har ett företag eller funderar på att starta ett kan den här artikeln vara till hjälp. Här finns några vanliga frågor som människor har när de ansöker om ett kreditkort för företag, tillsammans med de bästa sätten att gå vidare.

Varför?

Med ett kreditkort för företag kan företag göra inköp utan att behöva betala direkt efter köpet med hjälp av medel från företagets konto eller sparande. Det kan användas för alla möjliga saker, inklusive resekostnader och kontorsmaterial.

Företag vill ofta använda dessa kort eftersom de erbjuder många förmåner, bland annat bonusar för kontantåterbäring och 0 % ränta på vissa typer av transaktioner. De erbjuder också ett bättre skydd mot bedrägerier än vanliga konsumentkort. Nackdelen med företagskreditkort – och det är därför de ofta är den sista typen av kort som ett företag överväger – är att det finns en högre risk för att företag kan hamna i skuld.

Vem bör använda ett företagskreditkort?

Företag som vill göra frekventa inköp och företag med mindre kassaflöde kan tycka att fördelarna med ett företagskreditkort överväger riskerna. Det är dock viktigt att inte förlora dina slutgiltiga besparingsmål ur sikte när du fokuserar på den omedelbara tillfredsställelsen av att använda kortet.

Om du till exempel vanligtvis köper utrustning via en avbetalningsplan (60 månader med 0 % ränta), kan du spara tusentals kronor genom att betala all din utrustning i förväg genom att omedelbart betala av ditt kortsaldo. Du skulle då inte behöva betala några ytterligareränta på utrustningen. Ditt företag skulle spara pengar, och du skulle inte behöva oroa dig för att ha ett saldo på kortet eller använda dina personliga medel.